Wat is SIP ALG en waarom moet het uit?

Wat is SIP ALG?

SIP Application Layer Gateway oftewel SIP ALG, is een speciaal stukje software in NAT (Network Address Translation) routers. Het is standaard ingeschakeld op veel commerciƫle routers en internetgateways (modems).

Hoewel SIP ALG bedoeld is om gebruikers met een eigen IP-adres te helpen maakt SIP-ALG helaas vaak meer kapot dan het oplost. SIP ALG wijzigt SIP-pakketten op onverwachte manieren, beschadigt ze en maakt ze onleesbaar. Dit kan tot onverwacht gedrag leiden, zoals het niet registreren van VoIP telefoons en het uitvallen van inkomende oproepen.

Het is daarom van groot belang dat SIP ALG word uitgezet in de router. Gebeurt dit niet dan ontstaan er allerlei rare problemen waarbij het account zich niet kan registreren of er niet mee gebeld kan worden (of soms zelf zaken als eenzijdige audio etc).

De problemen die veroorzaakt worden door het aanzetten van SIP ALG zijn:

• Eenrichtingsgeluid bij het opnemen van een telefoongesprek.
  • Geen geluid bij aanname van het telefoongesprek.
  • Gesprekken doorverbinden mislukt.
  • Kan een gesprek niet in de wacht zetten.
  • Kan een oproep niet uit de wacht halen.
  • Slechts 1 telefoon in een belgroep rinkelt niet.
  • Slechts 1 telefoon in een belgroep rinkelt wel.

Kan je SIP ALG niet uitzetten op je router dan kan je als alternatief poort 5090 gebruiken om dit te omzeilen.