Wat is een spraakkanaal ?

Een spraakkanaal is wat vroeger, in het analoge tijdperk, een 'lijn' werd genoemd. Je kan dus even zoveel gesprekken tegelijkertijd voeren als dat je lijnen/spraakkanalen hebt.
Daarbij moet je ook rekening houden met de extra lijn die je nodig hebt bij het doorverbinden. Tijdens het doorverbinden gebruik je 2 spraakkanalen: één voor het gesprek wat je al voerde en één met de persoon aan wie je het gesprek wil doorverbinden. Als de doorverbinding tot stand is gekomen, dus wanneer jijzelf er weer tussenuit bent, is er nog maar één spraakkanaal voor dat gesprek nodig.
Een spraakkanaal is alleen nodig voor een echt gesprek. Je kan dus gerust 10 toestellen tegelijk laten rinkelen bij een inkomend gesprek, maar zolang de verbinding niet tot stand is gekomen, wordt er geen spraakkanaal gebruikt.

Hoeveel spraakkanalen heb ik nodig?

Als vuistregel: Eenderde van het aantal gebruikers of het aantal toestellen. Er moet wel altijd gekeken worden naar de specifieke situatie.