Wat kan ik doen tegen cryptoware en ransomware

Het belangrijkste is : Een goede backup! Dit helpt namelijk ook nĂ¡ een eventuele besmetting. Dus wat u ook doet: Eerst een goede backup.

Uiteraard is het voorkomen van een besmetting zeer belangrijk. De belangrijkste factor daarin bent u zelf. Volg nauwgezet de bekende adviezen:

• Open geen mails van onbekende of onbestemde herkomst
  • Klik niet op links (in e-mails) voordat u 100% zeker weet dat de afzender betrouwbaar is.

De betrouwbaarheid van een afzender kan vaak eenvoudig worden gecheckt door goed te kijken naar het email adres van de afzender. Is dat niet wat u verwacht, gooi dan de mail weg!

Voorbeeld: Als u een mail krijgt van de ABN-AMRO bank, dan verwacht u een afzender adres met als domeinnaam (achter de @) abnamro.nl of abnamro.com. Als dat NIET zo is, is het bericht niet echt afkomstig van deze bank.. Weggooien dus.

Anti Virus

Bescherm uw pc/notebook/tablet altijd met een goed anti-virus pakket. Wij als WC-eend adviseren.... het CNE Security Pack (met daarin Webroot).

Updates

Zorg ervoor dat uw pc is voorzien van de laatste updates. Bent u niet zeker? Bel onze helpdesk.